Selecteer een pagina

Luister niet met de bedoeling om te antwoorden, maar met de intentie om te begrijpen

Wat betekent dat nou eigenlijk – echt contact maken? Voor mij betekent dat ik tijdens de gesprekken die ik voer mezelf kan zijn bij anderen en de ander daardoor ook bij mij.

Maar hoe doe je dat en kan je dit leren?

Een paar weken geleden sprak ik iemand die ervan overtuigd was dat je dit niet kunt aanleren, “Het moet wel bij je passen, je bent nou eenmaal sociaal of niet” Het was duidelijk dat wij niet dezelfde mening delen. 😉

Ik weet namelijk dat iedereen echt contact kan maken met een ander. Hieronder deel ik wat tips die je kunnen helpen. Ga er eens mee aan de slag in je gesprekken en kijk wat er gebeurt.

 

1. Zoek overeenkomst

Wij zijn allemaal mensen. En we hebben allemaal vrijwel dezelfde behoefte. We willen gehoord en geaccepteerd worden zoals we zijn. Echt contact maken met mensen wordt makkelijker als je beseft dat je hetzelfde bent.

Allemaal aan het worstelen met…, aan het genieten van dit leven en op zoek naar betekenis. Door er op deze manier naar te kijken zie je dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Er ontstaat begrip en empathie. Dit geld ook voor de mensen die zich op een andere manier gedragen waar jij het niet mee eens bent.

Mensen zijn niet hun gedrag!

Mensen zijn en mensen doen dingen. Van deze essentie kun je houden, ook als je het gedrag afkeurt.

Dat is soms lastig, maar als het je lukt dan ontstaat er magie

 

2. Oordeel niet en denk positief

Mensen hebben het door wanneer je ze veroordeeld worden. Dit staat het echte contact in de weg. Probeer je oordelen achter wegen te laten. Andere mensen zijn anders dan jij – daar doe je niets aan. Richt je liever op iemands kwaliteiten, niet wat in jouw ogen tekortkomingen zijn. Oordelen zijn als vergif voor iedere relatie. Niemand wil veroordeeld worden.

Met een oordeel zeg je eigenlijk;

“Jij bent niet goed genoeg”

“ik accepteer jou niet”

“je moet veranderen voordat je mijn goedkeuring kunt ontvangen”

Als je echt contact wilt maken met mensen, probeer dan je oordelen te herkennen en ze uit te bannen. Laat mensen zijn zoals ze zijn. En leer mensen te waarderen in alle verscheidenheid Jouw beeld van hoe dingen moeten zijn is slechts één visie. Je gedachten over een ander bepalen je interactie met diegene. Als je negatief over iemand denkt, dan heeft dit invloed op het echte contact wat je wilt maken. In de vorm van je woorden en daden. Maar zeker ook in de vorm van je lichaamstaal.

 

3. Luister echt

Dit vind ik persoonlijk een van de belangrijkste tip om echt contact met je gesprekspartner te maken.

Ik zie het te veel om me heen dat mensen simpelweg wachten op hun beurt om te praten. Probeer eens minder te praten en meer te luisteren. Laat andere rustig uitpraten. Luister wat ze echt zeggen en niet alleen naar hun woorden, maar ook wat ze zeggen met hun lichaamstaal

Maak oogcontact. Let op jouw luisterhouding, vat samen wat er gezegd heeft en stel gerichte wedervragen. Laat duidelijk blijken dat de ander gehoord wordt.

Bijna niemand luistert echt. En wanneer jij het wel kunt opbrengen, geef je mensen een enorm geschenk

 

Succes!